Založ si blog

Rebríček transparentnosti.

Po ostatnom hodnotení transparentnosti sa takto pochválil na svojom webe:  „Práve často kritizované verejné obstarávanie Transparency International Slovensko hodnotila veľmi pozitívne. Ako jedna z mála žúp zverejňujeme na svojej webovej stránke aj výzvy na predkladanie ponúk pre zákazky s nízkou hodnotou. TIS vysoko hodnotila aj kvalitu zverejňovania zmlúv a údajov o faktúrach a objednávkach,“ … Košický samosprávny kraj (KSK).

https://web.vucke.sk/sk/novinky/kosicky-kraj-je-skokanom-rebricku-transparentnosti.html

Prijaté opatrenia (o ktorých viem), ktoré prispeli ku skoku v rebríčku je potrebné pochváliť, rovnako však je potrebné pochváliť aj tých bežných úradníkov na úrade, ktorí svojou prácou a zavedením nových opatrení prispeli a denne prispievajú k zvyšovaniu transparentnosti a za nie ľahkej a príjemnej pracovnej klímy.

Som veľmi rád, že Útvar hlavného kontrolóra KSK má svoj podiel na zvýšení transparentnosti, pretože ako prvý po vykonanej kontrole na Úrade KSK poukázal na zrušenie (dovtedy platnej) povinnosti zverejňovať výzvy na predkladanie cenových ponúk na web stránke KSK pri zákazkách s nízkou hodnotou  s účinnosťou dodatku k smernici o verejnom obstarávaní od 13.04.2018.  Avšak KSK až po roku (01.05.2019 – účinnosť smernice), nie na základe odporúčaní kontroly, žiaľ, až po tlaku médií, verejnej mienky vrátil späť do smernice o verejnom obstarávaní povinnosť zverejňovať výzvy na webe KSK.

Podrobnejšie v článkoch:

KOŠICE:DNES, Trnka sa po kritike vráti k zverejňovaniu zákaziek

Korzár, Košická župa otočila. Po kritike opäť zverejní aj malé zákazky

A tak je potrebné poďakovať aj printovým médiám, verejnosti, TIS za to, že sa postavili za zistenie kontroly a vyvíjali verejný tlak na „znovuobnovenie“ povinnosti zverejňovať výzvy na webe KSK a tým prispeli nielen k získaniu bodov v hodnotení transparentnosti, ale aj k rozhýbaniu transparentnosti.

Odvolávanie sa na vysoko hodnotenú kvalitu zverejňovania zmlúv na webe KSK má však trhlinku. Nie je mojou úlohou hodnotiť metodiku TIS a jej plošného nasadenia, či už na mnoho obcí alebo VÚC v konkrétnom čase a za konkrétne hodnotené obdobie, ale určite je úlohou kontrolóra poukázať na dodržiavanie zákona, v tomto prípade zákona č. 211/2000 Z. z. o slobodnom prístupe k informáciám a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o slobode informácií).

V zmysle § 5a ods. 14 zákona o slobode informácií sa povinne zverejňovaná zmluva zverejňuje nepretržite počas existencie záväzku vzniknutého z povinne zverejňovanej zmluvy, najmenej však počas piatich rokov od nadobudnutia účinnosti podľa zákona.

Zmluvy uzatvorené KSK sú zverejňované na webe KSK tu:

https://web.vucke.sk/sk/uradna-tabula/povinne-informacie/zmluvy/

… sú prehľadné, je možné v zozname vyhľadávať podľa kritérií, teda úroveň zverejňovania zmlúv je kvalitná, ale … len zmlúv od júla 2019 (ak nepočítam až 4 (sťa by šafranu) zmluvy pred týmto termínom). Zdôrazňujem, že v zmysle zákona sa musia zverejňovať zmluvy nepretržite počas ich platnosti (existencie záväzku z nich) a najmenej však 5 rokov od ich účinnosti (deň po dni ich zverejnenia).

Na uvedenej web stránke je odkaz na tzv. „Archív zmlúv“ (pozn. zmluvy pred júlom 2019), lenže ak si verejnosť klikne na tento odkaz dostane sa na „Chyba 404 – požadovaná stránka neexistuje“. Tento odkaz na „Archív zmlúv“ funguje len na PC staniciach zamestnancov KSK, pre verejnosť nie !!!

A tak staršie zmluvy (uzatvorené napr. v roku 2018) sú pre verejnosť nedostupné, ergo nie je dodržaná povinnosť zverejňovania zmlúv najmenej počas 5 rokov od nadobudnutia ich účinnosti.

 Verejnosť sa napríklad možno dozvie o faktúrach od Promiseo, s.r.o. heslovite označované ako „odmena za služby“, „prieskum na sociálnych sieťach“, „online marketing“ … aktuálne spolu zaplatené 26 030,64 eur,

https://web.vucke.sk/sk/uradna-tabula/povinne-informacie/faktury/?filterDodavatel=promiseo&filterHodnota=&filterPredmet=&filterRok=&filterForm

… ale na web stránke KSK sa nedostane k uzatvorenej zmluve z mája 2019 s uvedenou spoločnosťou a k informácii o predmete dodávky tejto služby, napr. aj „nasadzovanie a nastavovanie sponzorovaných príspevkov (tzv. boostov), prípadne reklamných odkazov v systéme Faceboook, Instagram, Google, YouTube a to podľa pokynov objednávateľa …“

Nie je lepšie byť exSmerákom, ako byť klamárom?

18.06.2020

O tom, že papier znesie všetko a nakoniec aj redaktorovi sa môže natárať hocičo už vieme, len fakty sú fakty a žiaľ, nie vždy sa podarí, aby vyšli na svetlo sveta, tak ako v prípade vyplácania odstupného pre údajné podpísanie dodatku kolektívnej zmluvy dva týždne pred odchodom. …nakoniec posúďte sami: Korzár, 08.11.2018: „ „S týmito zamestnancami [...]

Niekedy je politika ako komédia.

23.04.2020

S vetou „Politics is sometimes like a comedy“ … sa stretne študent v učebnici angličtiny. A niekto, nejeden, nielen tam, ale aj v realite. Na ostatnom rokovaní zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja (KSK) vo februári 2020 pri bode 6 vzniklo veľa zaujímavých situácií. zápisnica: https://dz2fe.vucke.sk/downloadZapisnica.ashx?ID=147 zvukový záznam: [...]

„Kamaráti“ sa župan s hlavným kontrolórom ?

23.01.2020

Žeby zase sa niekomu zacnelo po olievaní špinou bez relevantných dôkazov? … už v minulosti som sa podrobne vyjadril k tejto veci: https://www.facebook.com/lubomir.hudak.961/posts/117769979367478 alebo aj https://hudakhk.blog.pravda.sk/2019/03/19/klame-kosicka-zupa-kontrolorov-nku/ Teraz tu máme zase niečo nové povedené, že: „možno povedať“, „údajne“, „je [...]

prezidentske volby Ivan Korčok postava

Korčok podporí v eurovoľbách PS, KDH, SaS a Demokratov

30.04.2024 13:14

Vyzvať chce najmä na podporu žien na kandidátnych listinách týchto strán.

Británia Londýn Hainault útok meč zranení

Muž s mečom útočil na ľudí na predmestí Londýna

30.04.2024 12:52

Podľa polície incident zrejme nesúvisí s terorizmom.

lukáš machala

Je podložené, že Zem je guľatá? Boli ste vo vesmíre? Machala chce dať vo verejnoprávnom médiu priestor aj konšpirátorom

30.04.2024 12:37

Machala sa stal známym ako poradca bývalého predsedu NR SR Andreja Danka. Už vtedy bol šíriteľom konšpiračných teórií.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Pamätný deň vstupu do EÚ je 1. mája, slovenský pas patrí k najsilnejším

30.04.2024 12:19

Už je to 13 rokov, čo si pripomíname okrem Sviatku práce aj Deň pristúpenia Slovenskej republiky k Európskej únii.

hudakl

... vo verejnej správe neriadiť sa tým, čo je dobré pre jednotlivca, ale tým, čo je dobré pre každého.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 21522x
Priemerná čítanosť článkov: 3075x

Autor blogu

Kategórie