Založ si blog

Ilúzia transparentnosti a rozhýbavanie Košickej župy.

Aj vy ste sa v minulosti stretli s „marketingovým ťahom“, keď obchodník na určitý tovar zdvihne cenu, aby krátko nato mohol v reklamných letákoch, v e-shope uverejniť bombastickú zľavu – minimálne dvojciferné  %-to ?  No keď obetujete čas a poobzeráte sa po konkurencii, zistíte, že tá zľavnená cena vlastne až tak bombastická nie je.

Náš župan Trnka najprv 13.04.2018 v smernici o verejnom obstarávaní pri zákazkách s nízkou hodnotou (napr. tovary a služby do 50 tis. eur bez DPH) zruší povinnosť zverejňovať výzvy na predkladanie cenových ponúk na web stránke KSK a po roku  (16.04.2019) KSK vyjde na svetlo s tlačovou správou, že kraj bude zverejňovať výzvy na verejné obstarávania aj pri zákazkách s nízkou hodnotou napriek tomu, že zákon o verejnom obstarávaní túto povinnosť neukladá. Župan Trnka dodáva: „Súčasťou rozhýbavania kraja je, že chceme patriť medzi lídrov v rebríčku transparentnosti. Verím, že po zmene smernice sa k tomu priblížime“.

Podrobnejšie rozobrané v článkoch:

KOŠICE:DNES, Trnka sa po kritike vráti k zverejňovaniu zákaziek

Korzár, Košická župa otočila. Po kritike opäť zverejní aj malé zákazky

Len na okraj.

… hlavne, že s výsledkami našej kontroly na KSK nedávno nesúhlasili a tvrdili, že novou smernicou (po zrušení zverejňovania výziev na webe) boli viaceré služby vysúťažené za výhodnejších podmienok.

Korzár, Kontrolór kriminalizuje zákazky župy. Jednu vyhrala Transparency

 

Z PR tlačových správ sa dozvedáme, ako sa opravuje, rekonštruuje, zveľaďuje …, len reálne čísla mi nejako nesedia.

Na 11. zasadnutie Zastupiteľstva KSK bol predložený Záverečný účet KSK za rok 2018. Porovnaním údajov aj z predchádzajúcich záverečných účtov môžeme zistiť, že:

  • Čerpanie kapitálových výdavkov (výdavky na investície) za rok 2018 je na najnižšej úrovni za posledných 10 rokov v absolútnej hodnote (3 558 tis. eur), ako aj v relatívnej hodnote (2,1 % podiel kapitálových výdavkov na celkových výdavkoch).
  • Medziročný pokles stavu dlhodobého (neobežného) majetku je v sume 8 874 tis. eur, a teda za rok 2018 nebola zabezpečená ani len jednoduchá reprodukcia dlhodobého (investičného) majetku.
  • Nečerpanie úveru pri dohodnutých úverových podmienkach za 0 (nula) %-ný úrok  po viac ako 2 rokoch od podpísania úverovej zmluvy s Európskou investičnou bankou (EIB) s úverovým rámcom 30 mil. eur.
  • Uvedený úver od EIB na investičné projekty (napr. aj rekonštrukcia ciest, nákup strojov na údržbu ciest, výstavba športovej haly, telocviční, zateplenie domovov poskytujúcich sociálne služby) je možné čerpať do termínu 31.12.2019, pričom vzhľadom na stav pripravenosti investičných projektov nie je predpoklad, že úverový rámec bude vyčerpaný do dohodnutého termínu.

Preto som vo svojom stanovisku k návrhu záverečného účtu KSK za rok 2018 jasne pomenoval rezervy a riziká: najnižšie čerpanie kapitálových výdavkov za posledných 10 rokov, zníženie zostatkovej hodnoty dlhodobého (investičného) majetku KSK – nezabezpečená ani jednoduchá reprodukcia, nečerpanie úveru od EIB pri aktuálne výhodnej úrokovej sadzbe 0 % ani po viac ako 2 rokoch od podpísania úverovej zmluvy, nie je predpoklad na vyčerpanie celého úverového rámca do zmluvne dohodnutého termínu 31.12.2019, pri dohode s EIB o prolongácii čerpania a splatnosti úveru riziko dohody menej výhodných úverových podmienok, čo môže generovať vyššie finančné nároky na výdavky KSK.

V čase budovania tzv. kritického myslenia skúsme si na webe kliknúť na Záverečný účet KSK za rok 2018, pozrieť si tabuľky a porovnať čísla, nielen pasívne nasávať PR tlačové správy KSK.

Skúsme sa zamyslieť kto vyhráva pomyselný zápas: politický marketing  vs.  reálne výsledky.

Nie je lepšie byť exSmerákom, ako byť klamárom?

18.06.2020

O tom, že papier znesie všetko a nakoniec aj redaktorovi sa môže natárať hocičo už vieme, len fakty sú fakty a žiaľ, nie vždy sa podarí, aby vyšli na svetlo sveta, tak ako v prípade vyplácania odstupného pre údajné podpísanie dodatku kolektívnej zmluvy dva týždne pred odchodom. …nakoniec posúďte sami: Korzár, 08.11.2018: „ „S týmito zamestnancami [...]

Rebríček transparentnosti.

11.05.2020

Po ostatnom hodnotení transparentnosti sa takto pochválil na svojom webe: „Práve často kritizované verejné obstarávanie Transparency International Slovensko hodnotila veľmi pozitívne. Ako jedna z mála žúp zverejňujeme na svojej webovej stránke aj výzvy na predkladanie ponúk pre zákazky s nízkou hodnotou. TIS vysoko hodnotila aj kvalitu zverejňovania zmlúv a údajov [...]

Niekedy je politika ako komédia.

23.04.2020

S vetou „Politics is sometimes like a comedy“ … sa stretne študent v učebnici angličtiny. A niekto, nejeden, nielen tam, ale aj v realite. Na ostatnom rokovaní zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja (KSK) vo februári 2020 pri bode 6 vzniklo veľa zaujímavých situácií. zápisnica: https://dz2fe.vucke.sk/downloadZapisnica.ashx?ID=147 zvukový záznam: [...]

električka snd

Ministerstvo električku popred SND neodmietlo. Divadlo argumentuje garážami a štúdiám neverí

30.04.2024 20:53

Vedenie SND si okrem toho plánuje dať posúdiť výsledky štúdií, na ktoré sa hlavné mesto odvoláva

Covid

EMA požaduje aktualizáciu vakcín proti covidu pred ďalšou očkovacou kampaňou

30.04.2024 20:19

Najrozšírenejším variantom na svete je teraz variant JN.1, ktorý "predbehol" subvariant XBB

Javelin, vojna na Ukrajine, vojaci, raketomet, protitanková strela

Čaputovej poradkyňa: Vláda vníma to, čo sa deje na Ukrajine ako bezpečnostnú hrozbu, rozdiel v porovnaní so susedmi je v rétorike

30.04.2024 19:07

Kobzová tvrdí, že Poľsko sa jednoznačne vybral cestou, „ak chceš mier, priprav sa na vojnu“.

Grécko Rodos požiare lesné ľudia evakuácia

Na ruskej Sibíri sa začína sezóna lesných požiarov

30.04.2024 18:52

Kým na východe Sibíri vyčíňajú lesné požiare, viaceré regióny v jej západnej časti pri hraniciach s Kazachstanom sužujú rozsiahle záplavy.

hudakl

... vo verejnej správe neriadiť sa tým, čo je dobré pre jednotlivca, ale tým, čo je dobré pre každého.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 21527x
Priemerná čítanosť článkov: 3075x

Autor blogu

Kategórie